Traditioner og traditionelle måltider er nogle af de oplevelser, som er stærkest knyttet til vores erindringer. Duften og smagen af en ret kan på ingen tid bringe os tilbage i vores bedstemors køkken og minde os om mennesker og begivenheder, som vi troede, vi havde glemt for længst.
Julen og julens måltider er nok de bedste eksempler. Tænk på den krydrede duft af brunkager og gløgg, den aromatiske lugt af tændte stearinlys og selve juletræet, duften af den stegte and, smagen af den brune sovs og de brunede kartofler, og tænk på mundfølelsen af risalamande. Alle disse sanseindtryk skal helst være præcis, som vi husker dem fra tidligere, ellers bliver det ikke jul.
I Smagen af jul kan du få opskrifter på, hvordan du f.eks. tilbereder det perfekte sprøde andeskind, den mest velsmagende brune sovs, den mest velafbalancerede sursøde rødkål og den rette tekstur af risalamanden. Samtidig kan du blive klogere på, hvorfor smagen, lugten og mundfølelsen bliver, som den gør.
Bogens forfattere er professor Ole G. Mouritsen og kok Klavs Styrbæk. Begge er tilknyttet Smag for Livet. Indholdet i denne 2. udgave af bogen er med få justeringer identisk med 1. udgave, som udkom på Nyt Nordisk Forlag i 2015. Vi genudgiver den nu i Smag for Livets skriftserie SMAG med et ønske om, at bogen vil medvirke til udbredelse af viden om smagen i kombination med det gode madhåndværk blandt fødevare- og naturfaglige undervisere, i de professionelle og private køkkener og blandt alle, der glæder sig over den særlige smag af jul.
Ønsker man at bruge julens smag som afsæt for undervisning i madkundskab i grundskolen, kan vi varmt anbefale undervisningsforløbet Smagen af jul.
Smagen af jul er udgivet af Smag for Livet Forlag og kan downloades gratis som e-bog i pdf fra denne side.
Øvrige udgivelser i skriftserien SMAG kan downloades her.
Omtalt i artiklen
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).
Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.
I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.
Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.