Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Johanne Hvelplund og Simon Sørensen fermenterer - og taler om fermentering - i fire videoer. Foto: Thomas Brahe
    Johanne Hvelplund og Simon Sørensen fermenterer - og taler om fermentering - i fire videoer. Foto: Thomas Brahe

Du er her

Fire videoer om fermentering: Sådan får du styr på surdej, kimchi og kombucha

Søger...

Guide Fermenteringsekspert Johanne Hvelplund og kokkefaglærer Simon Sørensen giver et indblik i "den levende smag" af fermenteret mad og drikke - og de processer, der frembringer smagen.

Hvad er det, der gør surdejsbrød til noget særligt? Hvad gør mælkesyrerne ved grøntsagerne i kimchi, surkål og andet "kraut"? Hvad sker der, når man laver kombucha?

Og ikke mindst: Hvordan kan man selv påvirke smagen under processen?

Det får du svar på i denne serie på fire videoer med fermenteringsekspert Johanne Hvelplund og kokkefaglærer Simon Sørensen.

Første video giver et overordnet indblik i, hvad fermentering er, mens de tre følgende fokuserer på konkrete produkter:

  1. Introduktion til fermentering
  2. Surdej
  3. Kimchi
  4. Kombucha

 

Du finder de fire videoer i playlisten her.

Ved videoerne er der også forslag til opskrifter, hvis du selv vil prøve kræfter med f.eks. surdejsbrød, julefermenteret rødkål eller din egen kombucha (vælg funktionen "Se på YouTube" for at se alle noterne til de enkelte videoer).

Omtalt i artiklen

Udviklingskonsulent

Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.

Faglærer, kok

Simon N. Sørensen er uddannet kok og faglærer på gastronomuddannelsen ved TECHCOLLEGE i Aalborg.

Han er medlem af Smag for Livets centerledelse og koordinator i GastroLabCollege.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og deltager også i arbejdet med at revidere Gastronom - Lærebog for kok, smørrebrød og catering.