Koriander er formentlig et af de krydderier, verden har kendt til i længst tid (ca. 7000 år f.Kr.) og stammer fra middelhavsområdet, Lilleasien eller Grækenland. Koriander bliver også kaldt for kinesisk persille. I vikingeborgen Fyrkat har man fundet koriander, som sandsynligvis er hjembragt fra togter sydpå.
Beskrivelse:
Koriander er en ca. 30-90 cm enårig urt. Den tilhører de skærmblomstredes familie. (Apiaceae). Koriander har to former for blade. De første blade, der kommer er brede og de sidste blade, der kommer omkring blomstring, er mere snitdelte og fjeragtige. Ved blomstringen kommer korianderfrøene, som i virkeligheden ikke er frø, men en frugt med to frø i.
Koriander kan både dyrkes i din vindueskarm, drivhus, havekrukke og i køkkenhaven. Den trives bedst hvor der er lys og varme.
Sæson: Koriander blomstrer fra juni til august
Smagsnoter/aromaer
Koriander skiller vandene. Enten elsker man det eller også hader man det. Nogle beskriver lugten som sæbeagtig eller som brændt gummi. (På tysk kaldes den også for stinkdild). Mange asiatiske retter krydres med koriander og herhjemme bliver den brugt mere og mere.
Klargøring og opbevaring
Skylles og opbevares på køl med et fugtigt klæde.
Match med grøntsager, protein, bær og urter
Passer godt til mange asiatiske retter, f.eks. supper, stuvninger og salater. Den originale opskrift på guacamole indeholder frisk koriander.
Kilde: Krydderier fra A til Z, Carl Th. Pedersen.
Her kan du hente skilte til urtehaven |