Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • løvstikke

Du er her

Løvstikke

Søger...

Kort fakta :

Løvstikke (Levisticum officinale) er en flerårig plante, som tilhører slægten af skærmplanter, den kan blive over 2 meter høj, hvis den får plads til det. Bladene fremstår takkede, mørke grønne og ligner lidt bladene fra et knoldselleri.

Løvstikke egner sig ikke bedst i en krukke, da den hurtigt bliver for stor, dog kan den beskæres undervejs og en plante er rigeligt til en familie. 

Hvad er løvstikke for en krydderurt?
Man har dyrket løvstikke i mange hundrede år, og i middelalderen var krydderurten en del af munkenes klosterhaver. Her blev den dyrket for sine medicinske egenskaber, da løvstikke oprindeligt er en lægeplante.  I dag dyrker vi den dog for smagens skyld.

Smagsnoter/aromaer:
Smagen af løvstikke er helt sin egen og ikke for alle. Enten elsker man den, eller også hader man den. Den er kraftig i både duft og smag, og kan let erstatte både selleri og porrer i fx en suppe. 

Klargøring og opbevaring:
Sæsonen for løvstikke er ca. fra slutningen af maj til frosten indtræffer. I løbet af sæsonen kan den høstes flere gange, da den er hurtig voksende, og har bedst af at blive plukket flere gange. Løvstikke skal skylles for jord, og kan opbevares i køleskabet 2-4 dage, efter den er høstet.  

Match med grøntsager/protein:
Løvstikke fungerer fantastisk som suppe urt, derudover kan en håndfuld løvstikke i vandet til nye danske kartofler virkelig give en fantastisk smag. 

Den fungerer egentlig til det meste, men et konkret eksempel ift. protein, er at komme noget i din næste tomatsovs også tilføje fx kødboller eller kylling. 

Nogle vil mene den er for kraftig til fisk, så her skal man nok lige være obs. 

Kilder: Gastronombogen (5. udgave), hverdagshaven.dk

Her kan du hente skilte til urtehaven

Hent et Løvstikke-skilt til urtehaven med QR-kode her.

Hent skilte til alle urtehavens planter her.