Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • løvstikke

Du er her

Løvstikke

Søger...

Kort fakta :

Løvstikke (Levisticum officinale) er en flerårig plante, som tilhører slægten af skærmplanter, den kan blive over to meter høj, hvis den får plads til det. Bladene fremstår takkede, mørkegrønne og ligner lidt bladene fra et knoldselleri.

Løvstikke egner sig ikke i en krukke, da den hurtigt bliver for stor, dog kan den beskæres undervejs og én plante er rigeligt til en familie. 

Hvad er løvstikke for en krydderurt?
Man har dyrket løvstikke i mange hundrede år, og i middelalderen var krydderurten en del af munkenes klosterhaver. Her blev den dyrket for sine medicinske egenskaber, da løvstikke oprindeligt har været anvendt som lægeplante. I dag dyrker vi den dog for smagens skyld.

Smagsnoter/aromaer:
Smagen af løvstikke er helt sin egen og ikke for alle. Enten elsker man den, eller også hader man den. Den er kraftig i både duft og smag, og kan let erstatte både selleri og porrer i fx en suppe. 

Klargøring og opbevaring:
Sæsonen for løvstikke er ca. fra slutningen af maj til frosten indtræffer. I løbet af sæsonen kan den høstes flere gange, da den er hurtigt voksende, og har bedst af at blive plukket flere gange. Løvstikke skal skylles for jord, og kan opbevares i køleskabet i to til fire dage, efter den er høstet.  

Match med grøntsager/protein:
Løvstikke fungerer fantastisk som suppeurt, derudover kan en håndfuld løvstikke i vandet til nye danske kartofler virkelig give en fantastisk smag. 

Den fungerer egentlig til det meste, men et konkret eksempel ift. protein, er at komme noget i din næste tomatsovs og tilføje fx kødboller eller kylling. 

Nogle vil mene, at løvstikken er for kraftig til fisk, så her skal man lige være opmærksom på mængderne af løvstikke, der anvendes, da fisk ofte kan være mere sart i smagen. 

Kilder: Gastronombogen (5. udgave), hverdagshaven.dk

Her kan du hente skilte til urtehaven

Hent et Løvstikke-skilt til urtehaven med QR-kode her.

Hent skilte til alle urtehavens planter her.