Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Tilsætningsstoffer

I denne aktivitet skal eleverne undersøge, hvad tilsætningsstoffer er og prøve at finde ud af, hvilke typer af produkter det anvendes i. Fremgangsmåden er, at eleverne selv skal gå på opdagelse i supermarkedet og tage billeder af varefakta på de produkter, de finder. Når eleverne kommer retur, skal de komme med bud på, hvad de forskellige tilsætningsstoffer gør for produkterne. Aktiviteten skal lægge op til en diskussion om hvad tilsætningsstoffer er.
Fag
Madkundskab, Fysik/kemi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
Faglige temaer
  • Tilsætningsstoffer
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Fysik/kemi
  • Udskoling
  • Snak
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Tilsætningsstoffer
I denne aktivitet skal eleverne fordybe sig i den gruppe af tilsætningsstoffer, der kaldes geleringsmidler. Formålet med aktiviteten er, at eleverne får en grundlæggende forståelse for de fysisk-kemiske parametre, der har en betydning for, hvordan geleringmidlerne opfører sig i fødevarerne. De skal lave en række geler af forskellige geleringsmidler, hvor der bliver ændret på eller vurderet de fysisk-kemiske parametre, pH, saltindhold, koncentration og temperatur. Eleverne skriver deres observationer ned, og skal bruge den erfaring de får til at træffe valg om alternative geleringsmidler i næste aktivitet.
Fag
Madkundskab, Fysik/kemi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
Faglige temaer
  • Tilsætningsstoffer
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Lav
  • Madkundskab
  • Fysik/kemi
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Lav
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Tilsætningsstoffer
I denne aktivitet skal eleverne forsøge enten at udskifte en type af geleringsmiddel i en ret med et andet, eller blot at tilberede en ret med et alternativt geleringsmiddel, end det gængse husblas/gelatine. Forskellige konsistensmidler, især geleringsmilder, har i hovedtræk lignende egenskaber, men kan ikke umiddelbart altid bruges som erstatning for hinanden. Årsagen er typisk at finde i deres fysisk-kemiske egenskaber. De har forskellige smeltepunkter og tekstur- og tilberednings forhold. Tager man højde for disse, er det dog muligt, at udskifte geleringsmidler. Dette er især interessant i forhold til gelatine, da gelatinen i særlige religiøse eller ernæringsmæssige overbevisninger, kan være en uønsket ingrediens.
Fag
Madkundskab, Fysik/kemi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
Faglige temaer
  • Tilsætningsstoffer
Aktivitetstyper
  • Lav
  • Beskriv
  • Sans
  • Smag
  • Madkundskab
  • Fysik/kemi
  • Udskoling
  • Lav
  • Beskriv
  • Sans
  • Smag
  • Fødevarebevidsthed
  • Undersøgelse
  • Tilsætningsstoffer
Smag på kemien - tilsætningsstoffer > Tilsætningsstoffer
I denne aktivitet skal eleverne blive bevidste om, hvad de selv, hinanden og deres familie ved om tilsætningsstoffer. De skal også undersøge andre kilder og herigennem erfare, at man kan finde modstridende information om tilsætningsstoffer. De vil skulle tage kritisk stilling.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsætningsstoffer
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Snak
  • Smag
  • Se
  • Skriv
  • Løs
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Snak
  • Smag
  • Se
  • Skriv
  • Løs
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsætningsstoffer
I denne aktivitet kan eleverne lære, hvad en myte er. De bliver præsenteret for forskellige myter om mad og tilsætningsstoffer, som de skal hjælpe med at bekræfte eller afkræfte.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsætningsstoffer
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Undersøg
  • Snak
  • Løs
  • Lyt
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Undersøg
  • Snak
  • Løs
  • Lyt
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsætningsstoffer
I denne aktivitet vil eleverne opnå viden om varedeklarationer, og erfare hvordan man undersøger en fødevare for indhold af tilsætningsstoffer samt tyder det øvrige indhold af informationer på fødevarens indpakning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsætningsstoffer
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Snak
  • Smag
  • Se
  • Skriv
  • Løs
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Snak
  • Smag
  • Se
  • Skriv
  • Løs
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsætningsstoffer
I denne aktivitet skal eleverne være mad-detektiver og gå på jagt i det lokale supermarked efter fødevarer med e-numre. Herefter skal de undersøge forskellige grupperinger af e-numre, for at blive klogere på, hvad et e-nummer egentlig er.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsætningsstoffer
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Snak
  • Se
  • Skriv
  • Løs
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Snak
  • Se
  • Skriv
  • Løs
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsætningsstoffer