Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Julemiddag med det hele
    Julemiddag med det hele

Du er her

Ny bog: Sådan får du julemaden til at smage, så englene synger

Søger...

Artikel Kokken og biofysikeren har undersøgt julens smage i detaljer. En ny bog forklarer Smagen af jul

Dampende gløgg, sprødt andeskind, saftig flæskesteg med knasende svær, kanelduft og søde appelsiner.

Julen nærmer sig, og dermed også duften og smagen af vores måske mest traditionsrige højtid.

Kokken Klavs Styrbæk og biofysikeren Ole G. Mouritsen fra Smag for Livet har brugt sommeren på at fordybe sig i julens duft og smag helt ned i molekylerne. De har kogt, stegt og braiseret, rørt i den brune sovs og drukket julegløgg så stærk, at de kunne skimte den glitrende sne og høre englene synge.

Det hele er endt i en smuk, lille julebog med alle de kendte opskrifter, som de to køkkenkammerater har suppleret med videnskaben bag julens smage, dufte og krydderier.

”Det er farlig læsning, for man bliver så sulten – og man forstår lige pludselig, hvad smagen af jul egentlig er,” siger Klavs Styrbæk om bogen.

Bogen giver opskrifter og anvisninger på at få den helt rigtige smag frem i julemiddagen – det perfekte sprøde andeskind, den mest velsmagende brune sovs og den bløde risalamande med de knasende mandler. Du får samtidig en videnskabelig forklaring på, hvordan smagen, duften og mundfølelsen bliver helt rigtig – så det kan blive rigtig jul!

 

Smagen af jul udkommer tirsdag d. 3. november på Nyt Nordisk Forlag.

Omtalt i artiklen

Restauratør og køkkenchef

Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.

I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.

Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).