Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Smag#04: The Emerging Science of Gastrophysics

Søger...

Bøger Hvad er gastrofysik? Det giver førende forskere deres svar på i 10 videnskabelige artikler, som nu genudgives i skriftserien SMAG.

Gastrofysik er en videnskabelig disciplin, der gør brug af en bred vifte af teoretiske og eksperimentelle biofysiske teknikker til at studere madlavningen og gastronomien.

Gastrofysikken undersøger både madens bestanddele, råvarer, virkningerne af forarbejdning, kvantitative aspekter af det fysiske grundlag for fødevarekvalitet, madens smag, vores smagssans, smagsoplevelsen og absorptionen i det menneskelige legeme.

Der er dog ingen klar konsensus for gastrofysikkens definition og formål, og gastrofysikken som videnskabeligt område er stadig under udvikling. I 2012 mødtes gastrofysiske forskere til symposiet The Emerging Science of Gastrophysics for at finde fælles fodslag.

Symposiet udmøntede sig bl.a. i et temanummer i tidsskriftet Flavour, hvor forskerne gav deres bud på, hvad gastrofysik er, hvad det kan bruges til, og hvorfor det er relevant med denne nye videnskabelige disciplin.

Nu kan du læse alle disse artikler her i SMAG #04: The Emerging Science of Gastrophysics.

Om bogen

Bogen er redigeret af Ole G. Mouritsen og Jens Risbo. Bogen indeholder den samlede serie af artikler, som blev publiceret på baggrund af symposiet The Emerging Science of Gastrophysics i august 2012.

Bogen er på engelsk og kan downloades som pdf via linket på denne side.

Skriftserien SMAG er desuden trykt i et begrænset oplag. Ønsker du at rekvirere et eksemplar, kan du sende din forespørgsel til forlag [at] smagforlivet.dk.

Gengivelser og uddrag, herunder citater, er tilladt med tydelig kildeangivelse.

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).