Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Fransk omelet. Foto: Simon Sørensen
    Fransk omelet. Foto: Simon Sørensen

Du er her

Sådan laver du mayonnaise, bearnaise og omelet - forstå emulsionerne i madhåndværk og gastrofysik

Søger...

Video Skiller din sovs eller mayonnaise? Fedtstof og vand kan som udgangspunkt ikke blandes sammen. Derfor har vi brug for en emulgator fra fx æg. I denne video får du forklaringen på, hvordan æggets egenskaber kan bruges til at opnå den eftertragtede cremede tekstur i bearnaisesauce, mayonnaise og omelet.

Kokkefaglærer Simon Sørensen og gastrofysiker Morten Christensen ser nærmere på tre klassikere i køkkenet, mayonnaise, bearnaise og omelet, der alle tager udgangspunkt i ægget og dets køkkentekniske og fysisk-kemiske egenskaber.

 

Find mere viden, opskrifter og undervisningsmateriale i undervisningsuniverset Fag med Smag.

Omtalt i artiklen

Faglærer, kok

Simon Sørensen er uddannet kok og faglærer ved TECHCollege Food i Aalborg. Her underviser han kokkeelever og er træner og holdleder for erhvervsskolens konkurrencehold.

Han er en del af Smag for Livets centerledelse, hvor han bl.a. er tovholder for de fødevarefaglige erhvervsuddannelser, som er partnere i Smag for Livet.

 

Lektor, ph.d.

Morten Christensen er ph.d. i molekylær biofysik fra SDU og lektor på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Han er brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedriver forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og  har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser, og grundskolen.

Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium.

E-læringskonsulent

Thomas har været e-læringskonsulent ved Smag for Livet og udviklet læremidler, som kan bruges i undervisningen både i folkeskolen, i gymnasiet og på de uddannelsesinstitutioner, hvor undervisere uddannes. I udgangspunktet sigtes mod digitale læremidler til en række af de mest udbredte platforme.

Således er Thomas Brahe manden bag Smag for Livets undervisningsunivers til lærere, Fag med Smag.

Thomas er uddannet folkeskolelærer og har en kandidatgrad i pædagogisk sociologi samt kompetencer inden for webudvikling og brugerinterfaces.