Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Olivenurt

Søger...

Kort fakta :

Olivenurt, også kaldet santolina viridis olivia, er en krydderurt som blomstrer med små gule pompom-blomster om sommeren. Planten ses ofte som bunddække i middelhavslande. Den bliver 30-50 cm i Danmark og dufter og smager skønt af oliven. Egner sig godt til højbede, altankasser og krukker. Er ikke fuldt hårdfør og skal opbevares beskyttet mod frost vinteren over.

Beskrivelse: 
Olivenurt er god til salater, pesto og fiskeretter, da den har en meget frisk smag af oliven. Den kan også bruges til pastaretter og dressinger. Den er dog mest anvendt til rå salater.

Som ung plante ligner olivenurt en grøn fontæne med lange, tynde, kødfulde blade. Med alderen bliver stilkene mere træede, og planten kommer til at ligne en lille busk.

Smagsnoter/aromaer: 
Smager og dufter intenst af oliven. Smager og dufter også friskt.

Klargøring og opbevaring: 
Skal opbevares på køl, og den skal skylles rigtig godt. Man dyrker olivenurt i en krukke i sol eller halvskygge, planten vandes jævnligt og gødes en gang imellem. Den almindelige anbefaling er at overvintre olivenurt frostfrit, det er sådan man gør i Danmark i hvert fald, ellers vokser den naturligt i middelhavslande som nævnt tideligere.

Match med grøntsager, protein, bær og urter: 
Den kan matches med kikærter, som der fx kan være i en utraditionel pesto, da man kan lave pesto ud af urten. Man kan koge den sammen med nogle friske kartofler til en fiskeret. Den er også god til syltning og giver syltelagen en lækker smag af oliven. Olivenurt er generelt god med kartofler på forskellige måder. Desuden friske salater med fx brombær, mizuna og hjertesalat, og andre grøntsager.

Kilder: skovsmadmedmere.dk, fyens.dk, jespersplanteskole.dk

Her kan du hente skilte til urtehaven

Hent et Olivenurt-skilt til urtehaven med QR-kode her.

Hent skilte til alle urtehavens planter her.