Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Alginatperler. Grafik: Morten Christensen
    Alginatperler. Grafik: Morten Christensen

Du er her

Sådan laver du magiske alginatperler til din egen bubble tea

Søger...

Opskrift Afprøv gastrofysikken i dit eget køkken med disse spiselige små perler, der gemmer på en spændende smag og overraskende mundfølelse - brug dem fx til at lave din egen bubble tea.

Alginatperler er små kugler med en skal af fast alginatgelé. Indkapslet i alginatperlerne er f.eks. en frugtsaft eller anden væske med smag, som giver en overraskende smagsoplevelse. 

Prøv selv at fremstille de små perler med opskriften, du finder på vedhæftningen her: Sådan laver du magiske alginatperler.pdf

Tricket er, at hvis man drypper små dråber af alginat ned i en opløsning med calciumioner, så laver alginat en gel så hurtigt, at dråberne ikke når at blandes med vandet. Det giver små "magiske perler" med en overraskende mundfølelse og smag, når man spiser dem.

Hvis du vil bruge dine perler til at lave bubble tea, så gør sådan her:

Bubble tea:

  1. Lav en kop te. Køl den ned.
  2. Smag din te til med f.eks. frugtsaft eller honning og evt. lidt mælk. Du kan også farve drikken med en dråbe konditorfarve, hvis du vil.
  3. Hæld drikken i et glas og tilsæt perlerne.
  4. Husk sugerør.

Halloween-bubble tea:

Følg fremgangsmåden ovenfor, men farv din drik med grøn konditorfarve og lav blodrøde alginatperler til at komme i. Muah-ha-haaa!

Omtalt i artiklen

Lektor, ph.d.

Morten Christensen er ph.d. i molekylær biofysik fra SDU og lektor på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Han er brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedriver forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og  har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser, og grundskolen.

Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium.

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. 

Tidligere var han i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet.

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang og grøntsager.