En god forklaringMaterialeFakta om smag
Bruning af maden udvikler et væld af aromastoffer takket være to slags kemiske reaktioner: Maillard-reaktioner og karamellisering. Gastrofysiker Morten Christensen forklarer her...
VideoMaterialeFakta om smag
Umami, sødme og god mundfølelse er nøgler til at gøre grøntsager lige så spændende at spise som kød. Professor Ole G. Mouritsen tager os med ind i madens videnskab og ser...
OpskriftMaterialePrøv selv
Her får du opskriften på kål stegt over bål vendt med umamidressing. Opskriften er udviklet til og brugt på klimakonferencen Forum ved Tinderbox....
VideoMaterialeFakta om smag
Optagelse af et engelsksproget foredrag med Ole G. Mouritsen om smag som drivkraft for den grønne omstilling
I sensommeren 2022 gav...
VideoMaterialeFakta om smag
Smagen spiller en afgørende rolle for den grønne omstilling af vores madvaner, siger professor Ole G. Mouritsen. Så hvordan griber man det an?...
KøkkentipMaterialePrøv selv
Vil du også gerne spise lidt grønnere? Her er madplanen til en "Grøn marts" med opskrifter, tips og tricks til at få grøn velsmag ind i hverdagens aftensmad....
Nyhed om forskningArtikelNyt om smag
Går det fremad med at omstille sig til en mere grøn kost i de danske køkkener? Vi har fundet et svar ved at analysere et stort markedsdrevet datamateriale baseret på...
PodcastMaterialeFakta om smag
I denne "Klimakrøller"-podcast giver Ole G. Mouritsen to løsninger til grøn omstilling i dit køkken. Lyt med.
Hvis det er svært at spise...
KøkkentipMaterialePrøv selv
:
De fleste af os har nok nogle vaner, måske en stil og nogle retter, vi ofte vender tilbage til. Derfor behøver vi ikke tænke så meget på...
Fermenteringsekspert Johanne Hvelplund og kokkefaglærer Simon Sørensen giver et indblik i "den levende smag" af fermenteret mad og drikke - og de processer, der frembringer...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Artiskokken (Cynara scolymus) er en prydplante samt en grøntsag, som kan benyttes i madlavningen. Artiskokken hører under familien...
Nyhed om forskningArtikelNyt om smag
Hvis forældre ønsker, at deres børn skal have grønnere spisevaner, kan de med fordel granske deres eget forhold til kød for at finde genveje eller barrierer, viser ny Smag for...
PodcastMaterialeFakta om smag
Koji og miso kan tilføre masser af umami til din mad. Hør fermenteringseksperterne Johanne Hvelplund og Martin Petersen forklare processerne, og prøv selv en miso-selleri-...
BøgerArtikelFakta om smag
Om kostråd og den grønne omstilling.
Her kan du downloade Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæks bog Tag smagen med på råd - om kostråd og den...
Mælkesyrefermenterede grøntsager eller laktofermenterede grøntsager er et godt sted at starte, hvis man er ny og nysgerrig på fermentering. Man kan med minimalt udstyr og...
KøkkentipMaterialePrøv selv
Hvordan undgår man madspild fra grøntsagsskuffen og får mere grønt ind i hverdagens måltider? Prøv Styrbæks "grønne pose".
Ideen med "Den...
OpskriftMaterialePrøv selv
Både dressing og mandler er gode i mange slags retter og salater, så bliver der noget tilovers, kan man gemme det i beholdere med tætsluttende låg....
OpskriftMaterialePrøv selv
Ved langtidsbagning af solmodne tomater koncentreres umami-smagen betragteligt. Hvis man i en tomatsauce bager hakkede grøntsager og urter med, tilføjes en tekstur, så...
OpskriftMaterialePrøv selv
Denne ret er et eksempel på, at man på ingen måder savner kød, når man spiser retten. Vil man alligevel supplere med lidt fra den animalske verden, så kan små bacontern drysses...
OpskriftMaterialePrøv selv
Sojagræskarkerner er altid gode at have stående klar i skabet, for de passer i mange salater og forskellige slags retter.
Har man tidligere lavet recycle-gratin har man...
OpskriftMaterialePrøv selv
Denne ret indeholder bl.a. marineret kød og ristede nødder, som du kan forberede dagen i forvejen, hvis du vil.
Vigtigt for retten:
50 g...
OpskriftMaterialePrøv selv
Man skal starte ca. 1½ time før med kødet, så det kan nå at marinere minimum en times tid
Vigtigt for retten:
Mens kødet marinerer,...
OpskriftMaterialePrøv selv
Man kan få fiskehandleren til at skære fisken i fileter. Rødfisk har ret store skæl, som skal skrabes af, inden man steger fileterne. Kan man ikke få rødfisk, kan laks være et...
OpskriftMaterialePrøv selv
Man kan tænke på rizza som en slags lynhurtig pizza. Rizza-konceptet blev oprindelig til i et projekt om at undgå madspild, så man kan ovenikøbet tømme køleskabet for rester,...
OpskriftMaterialePrøv selv
Inspirationskilden til denne suppe er den thailandske Tom Kha Gai. I mange almindelige supermarkeder kan man sandsynligvis finde citrongræs og koriander frisk i grøntafdelingen...