OpskriftMaterialePrøv selv
Vil du have luksuriøse fastelavnsboller på professionelt niveau, så prøv denne opskrift med inspiration fra Andersen Bakery, udviklet af Sigurður Elvar Baldvinsson og hans...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Fastelavn smager af fint hvedebrød med lækkert fyld. Det er især mundfølelsen, som gør fastelavnsbollerne til noget særligt.
Hvad med en...
UndervisningspakkeMaterialeUndervisning
Et kort undervisningsforløb om tekstur og mundfølelse til ergoterapeutuddannelsen.
Dette undervisningsforløb på 3,75 timer har fokus på...
BøgerArtikelFakta om smag
I denne bog har en kok og en forsker sammen lavet forberedelser til julen, så dufte og smag af mad og drikke bliver, som vi alle forventer....
BegivenhedBegivenhedNyt om smag
Æg-bacon, ost-skinke, kaviar-chokolade - alle kendte for at være gode kombinationer. Dette gælder også østers og champagne. Såkaldt food...
VideoMaterialeFakta om smag
Professor Ole G. Mouritsen om den holdbare vej til at spise mere grønt: Skru op for umami og en spændende mundfølelse.
Planter, svampe og...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
At skaffe sund, nærende og bæredygtig kost til 10 mia. mennesker i 2050 kan kun lade sig gøre, hvis vi spiser meget mere grønt. Skal vi lykkes med det, må den plantebaserede mad...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Madens smag har en fysisk dimension: Teksturen. Det, vi mærker og føler, og som er afgørende for om vi kan lide maden.
Når vi taler om,...
Lav gele af forskellige slags frugt og grønt og prøv, om du kan genkende råvaren ud fra smagen.
Der findes en række klassiske...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Tanniner - også kaldet garvesyre - er en gruppe af vandopløselige stoffer, som kan binde kraftigt til proteiner og dermed ”klumpe” dem...
ArtikelArtikelNyt om smag
Et stort asiatisk publikum får nu også mulighed for at fordybe sig i Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæks bog "Fornemmelse for Smag"
...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Hvorfor har vi så svært ved at fortære 600 gram grønt om dagen? Og hvad skal vi gøre ved det? Svarene findes i vores evolutionshistorie og i selve planternes biologi...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen beskriver chokoladens lange rejse fra frugten på kakaotræet og lige til den smelter på tungen
...
OpskriftMaterialePrøv selv
Vandmand værdsættes i Asien for sin helt specielle mundfølelse. Har du mod på at prøve, så kombiner f.eks. med en pesto af danske brændenælder....
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Det engelske ord flavour - der findes ikke et tilsvarende ord på dansk - betegner madens samlede smagsindtryk. Flavour omfatter flere...
OpskriftMaterialePrøv selv
Et hold udskolingselever fra Sofiendalskolen i Aalborg har lært om mundfølelse og umami i en skaldyrsrisotto sammen med faglærer Simon Sørensen fra TechCollege. Prøv selv!...
Smag for Livet-partnerne Klavs og Pia Styrbæk hædres af Det Danske Gastronomiske Akademi for deres gastronomiske initiativ
Det Danske...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Tang findes i havene over hele verden og har mange muligheder både i køkkenet og i fødevareindustrien. Men vi spiser sjældent tang, for vi ved for lidt om, hvordan den kommer...
Nyhed om forskningArtikelNyt om smag
Tang findes i havene over hele verden og har mange muligheder både i køkkenet og i fødevareindustrien. Men vi spiser sjældent tang, for vi ved for lidt om, hvordan den kommer...
ArtikelArtikelNyt om smag
Når din te eller vin snerper munden sammen, stimuleres mundfølelsen og giver en astringerende smagsoplevelse
Har du drukket sort te, der...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Opleves blæksprutteringene mest som elastik i munden? De typiske måder at tilberede blæksprutter på kan let gøre dem seje. Et team af gastrofysikere og kokke har fundet en række...
OpskriftMaterialePrøv selv
Vil du undgå seje blæksprutteringe, så handler det om at skære på langs af blækspruttens kappe - ikke på tværs. Brug pankorasp i stedet for mel/rasp for ekstra sprødhed....
Mundfølelsen skal passe til vores forventninger. Hvis mundfølelsen ændres, kan det få stor betydning for vores oplevelse af smagen
...
VideoMaterialeFakta om smag
En pølse skal serveres med føl’se, lyder en gammel sang. For madens smag har en vigtig, fysisk dimension: Mundfølelsen.
Når vi...
ArtikelArtikelNyt om smag
Risengrød og brun sovs. To vidt forskellige elementer af julemaden, men med én ting til fælles: cremethed.
Cremethed smager og føles...