Vi er alle en del af den natur, som vores råvarer kommer fra, og som påvirkes, når vores klima ændrer sig. Det at have et forhold til naturen er afgørende for elevernes handlelyst ift. klimaet. Måden vi og eleverne ser på udfordringerne omkring klimabelastningen af vores mad, afhænger af vores natursyn og de oplevelser med og i naturen, vi har med os.
Derfor skal elever og lærere i dette tema sammen arbejde med måder at flytte undervisning og køkkenpraksis udenfor, ind i naturen og hen til bålet. Denne lærervejledning klæder dig som lærer på til at tænde bål, sanke vilde sager i naturen og lave mad derude. Ønsker du mere inspiration, kan du evt. kontakte en lokal naturformidler, der kender netop jeres område.
Eleverne skal lære, hvordan man tænder et bål og laver velsmagende og klimavenlig mad derude. De får samtidig fælles oplevelser med hinanden med og i naturen.
Et vigtigt formål med at rykke undervisningen ud i naturen er at bruge naturen både som mål og middel. Målet er, at eleverne får en bedre forståelse for naturen, og samtidig anvendes naturen i undervisningen som et middel, hvor eleverne kan reflektere og forholde sig til deres eget (faglige) forhold til den natur, de skal være med til at bevare.
Her finder du Materialesamling 6 - Ud af køkkenet - ind i naturen
Materialesamlingen henvender sig til undervisere og elever, som vil flytte undervisningen omkring mad udenfor. Foruden konkrete tips til og praktisk erfaring med at tænde bål, sanke og lave mad på og ved bålet, præsenteres didaktiske overvejelser over undervisning om og i naturen - som en del af gastronomens fagidentitet.
Materialer og linksamling
Download Materialesamling 6 - Ud af køkkenet - ind i naturen. Til materialesamlingen hører en række materialer og links til mere viden og inspiration, som du også kan finde nedenfor.
Baggrundsviden
Om det didaktiske fokus
- Se Materialesamlingen: Særligt fokus: Naturforbundethed i gastronomens faglighed
- Natursyn og friluftsliv – materiale om natursyn fra Friluftsrådet
Om det faglige indhold
- Bålmad - noter, metoder og tips – af naturvejleder Rikke Molin
- Vild mad – en app med alt du skal vide om vilde råvarer i Danmark
- Smag for Livets Sankeguides og -videoer
Aktivitet 1. Lær at tænde bål
- Guide: Lær at tænde et bål
- fra Friluftsrådet - Video: Sådan tænder du et bål med Vildmarks-Jon
- Bålmad - noter, metoder og tips – af naturvejleder Rikke Molin
Aktivitet 2. På sanketur
- Guide og videoer: Sådan sanker du skovens, strandens og byens spiselige urter
- Vild mad – en app med alt du skal vide om vilde råvarer i Danmark
- Regler: Naturen må gerne betrædes – Naturstyrelsens folder om adgangsreglerne på private og offentlige arealer
- Fødevarestyrelsens planteliste
Aktivitet 3. Tilberedningsteknikker på og ved bålet
- Bålmad - noter, metoder og tips – af naturvejleder Rikke Molin
- Grejliste til bålmad