Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Jordbærplanter. Foto: Pixabay
    Jordbærplanter. Foto: Pixabay

Du er her

Jordbær i køkkenhaven: Sådan anlægger du et godt jordbærbed

Søger...

Køkkentip Jordbær smager allerbedst, når de er nyplukkede. Her får du tips til at få succes med dit eget jordbærbed.

Jordbær har været dyrket i haver i Danmark siden 1600-tallet, og det er relativt nemt at få succes med dem, når man følger nogle simple råd. Er du omhyggelig og heldig, kan du få op til 1 kg bær pr. plante, men mindre udbytte er mere sandsynligt.  

Sådan gør du:

  • Anlæg jordbærbedet et sted med masser af sol.
  • Plant ca. 3-4 planter pr. mi godt løsnet jord tilsat kompost.
  • Plant med kronen lige over jordoverfladen.
  • Plant i rækker med ca. 80 cm mellemrum.
  • Plant helst ikke jordbær efter de tidlige kartoffelsorter, som opformerer rodfiltssvamp, der kan få jordbær til at visne.
  • Plant jordbær inden 26. august. Herefter begynder de at lave blomsteranlæg til næste år.
  • Sørg for, at planterne får vand især mellem blomstring og høst. Vand ikke på bærrene, da det fremmer udvikling af gråskimmel.
  • Hold bedet fri for ukrudt.
  • Hold snegle væk med sneglehegn.
  • Læg evt. net over bærrene, så fuglene ikke snupper dem!
  • Læg halm ud i jordbærbedet lige før bærrene modner, så bærrene holdes fri for jord, ukrudt skygges og jorden holdes fugtig.  
  • Gå ikke for meget rundt i bedet, da jordbærplantens få rødder ligger i overfladen. 
  • Gødning kan anvendes, når sidste bær er plukket i juli-august. Sådan kan du lave din egen gødning https://drivhusklubben.dk/blog/april-2018/du-kan-selv-lave-din-egen-goedning
  • Med tiden vil der komme færre bær i bedet, og du bør overveje at finde et nyt sted til dine jordbærplanter.

Årets gang i jordbærbedet

Lav et skema over de opgaver, der skal udføres i jordbærbedet for hver måned hele året: 

Januar

Februar

Marts

April

Maj

Juni

 

 

 

 

 

 

 

Juli

August

September

Oktober

November

December

 

 

 

 

 

 

 

Omtalt i artiklen

Faglærer, kok

Simon N. Sørensen er uddannet kok og faglærer på gastronomuddannelsen ved TECHCOLLEGE i Aalborg.

Han er medlem af Smag for Livets centerledelse og koordinator i GastroLabCollege.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og deltager også i arbejdet med at revidere Gastronom - Lærebog for kok, smørrebrød og catering.

 

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).