Opskriften rækker til 15 personer. Rensdyrkød kan være vanskeligt at få fat i, men spørg din slagter til råds.
Ingredienser:
4 kilo rensdyrkølle eller deromkring
Smør
Salt, peber
1 flaske rødvin
½ flaske portvin
1 l fløde
Lidt blåskimmelost
Fremgangsmåde:
- Køllen ridses med en kniv. Smør den ind i godt med smør, og krydr med godt med salt og peber.
- Kom stegen på en bradepande med høj kant og brun den ved 225 grader i 10 minutter eller til den er godt brunet på begge sider.
- Skru ned til 160 grader og kom ¾ af vinen på sammen med ¾ af fløden og halvdelen af portvinen. Spæd til med det resterende fluidum undervejs.
- Overrisl stegen hvert 20. minut og vend den hver time.
- Efter 2 ½ time sigtes væden ned i en gryde, og stegen steger videre ved 225 grader i 15 minutter.
- Tag stegen ud. Dæk den med bagepapir og et viskestykke og lad den hvile en time.
- Så der er masser af tid til sovsen. Kog skyen lidt ind. Smag til, så sovsen smager din palet, med mere vin, portvin, salt, peber og et lille stykke blåskimmelost. Føler man meget for at sovsen skal hænge på kartoflerne, så jævn den evt. med lidt maizena eller en lille melbolle, men kvæl den nu ikke.
Så er det ellers bare at skære for og servere retten med noget rødt i glasset fx fra Bordeaux og så lige en Hasselback-kartoffel, lidt fintsnittet spidskål med granatæblekerner og
”Flødekonfiterede” jordskokker
Dette er en lidt vulgær ret, men den tager altid kegler, og bidrager med en smooth, nøddeagtig fedme til det magre rensdyrskød.
Ingredienser:
1 kilo jordskokker
Smør
Fløde
Hvidløg
Salt, peber
Rasp
Mere smør
Fremgangsmåde:
- Skyl og børst jordskokkerne godt. Der må gerne være lidt skræl på, men ikke jord!
- Halvér dem, og kom dem i et velsmørsmurt ovnfast fad.
- Dæk med fløde, og krydr med salt, peber og masser af revet/finthakket hvidløg.
- Bag ved 220 grader i 20 minutter. Er al fløden forsvundet, så kom lidt ved.
- På med et lag rasp og lidt smørklatter.
- Så lige ti minutter mere ved 220 grader til det er brunt og brændt.
Omtalt i artiklen
Jonatan Leer er docent ved Professionshøjskolen Absalon. Tidligere var han postdoc på DPU, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet under Smag for Livet.
Jonatan Leer har forsket i smagspædagogik og madkultur. Han er særligt optaget af koblingen mellem mad og maskulinitet, samt af kulturelle repræsentationer af smag og mad.
Jonatan har forfattet ph.d.-afhandlingen Ma(d)skulinitet (2014) om maskulinitet i moderne europæiske madprogrammer. Endvidere har han publiceret adskillige artikler om madkultur og køn bl.a. Strange Culinary Encounters (Food, Culture and Society, 2015) og Madlavning som maskulin eskapisme (Norma: International Journal of Masculinity Studies, 2013). Jonatan er også redaktør af antologien Media Food, som udkommer i Ashgates Critical Food Studies-serie i 2016.
Jonatan har også forfattet mere end 50 populærvidenskabelige klummer om madkultur i bl.a. Magisterbladet og CO-Søfart samt i "Smagsklummen" på smagforlivet.dk, og han har en fortid som restaurantanmelder og kogekone.