Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Sveskeblommer er et godt alternativ til de japanske ume, der bruges til umeboshi. Foto: Pixabay
    Sveskeblommer er et godt alternativ til de japanske ume, der bruges til umeboshi. Foto: Pixabay

Du er her

Umeboshi på dansk: Saltsyltede sveskeblommer

Søger...

Opskrift En af de mest traditionelle japanske tsukemono er umeboshi, som kan laves i en dansk version med sveskeblommer. Umeboshi kan bruges som en appetizer, til at spise sammen med kogt ris, til at trække en te på eller som fyld i en maki-sushi-rulle.

Den måske mest traditionelle type shio-zuke i Japan er umeboshi. Ume er en lille, blommelignende abrikostype, som tørres og konserveres med salt og rød shiso i en lage med blommevin. Umeboshi indeholder meget citronsyre, som svækker væksten af uønskede mikroorganismer, og den er god for fordøjelsen. Umeboshi har en skarp sur og salt, men alligevel aromatisk smag fra den røde shiso. Teksturen er blød og kødfuld.

Japansk umeboshi er en af de ældste og mest klassiske former for tsukemono, som har en mindst tusind år gammel historie. Umeboshi er en form for shio-zuke, og ud over salt kan der også bruges blommevin ved marineringen. I Japan anvendes forskellige arter af en blommelignende abrikos (ume, Prunus mume).

Boshi refererer til noget, som er tørret, og ume til umeboshi bliver da også soltørret i tre dage. Japanske soldaters feltrationer indeholdt tidligere umeboshi dels for at give den nødvendige salt til musklerne ved hårde fysiske strabadser, men også for at vække appetitten. Der findes stadig ofte umeboshi i det moderne Japans bento-bokse og madkasser. Gennem tiden er umeboshi blevet mildere i smagen og mindre salt og sur. Det er stadigvæk en af de mest populære former for tsukemono i Japan.

Danske sveskeblommer kan bruges i stedet for japanske ume-blommer.

Ingredienser:

1 kg faste sveskeblommer

100-150 g salt

Rød shiso eller yukari

Fremgangsmåde:

  1. Vask blommerne grundigt, og læg dem til tørre på en rist i tre dage.
  2. Anbring blommerne i syltekrukken, som er en beholder med et låg, der kan udøve et pres. Det er vigtigt, at syltningen foregår under sterile forhold, og at krukken er skoldet før brug.
  3. Overdrys blommerne med 100-150 g salt, lad dem hvile i to dage, men vend dem forsigtigt et par gange.
  4. Sæt pres på låget, og lad blommerne henstå under pres i 4-5 dage.
  5. Tilsæt herefter rød shiso, som giver farve og smag og også virker som konserveringsmiddel. Hvis man ikke har sine egne, tørrede eller saltede shiso-blade, kan man benytte yukari, der er en granuleret blanding af tørret rød shiso med salt. Der bruges cirka to spiseskefulde yukari til et kilo blommer.
  6. Lad blommerne trække en uges tid. Rigtige umeboshi bliver herefter tørret. Man kan også lade blommerne stå i lagen i køleskab.