Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Grafik: Maria Fast Lindegaard
    Grafik: Maria Fast Lindegaard

Du er her

Køkkentips: Lær at lave olie i vand-emulsioner

Søger...

Køkkentip Grafikkerne på denne side giver nyttig viden om, hvordan du får sauce eller dressing til at emulgere i stedet for at skille - og hvilke køkkenredskaber, der er gode at bruge.
Grafik: Maria Fast Lindegaard

Mayonnaise. Sennepsvinaigrette. Bearnaise. Hollandaise. Har du nogensinde forsøgt dig ud i kunsten at lave dine emulgerede dressinger og saucer selv?

Hvis ikke, så snyd ikke dig selv for glæden ved at se olie og vand – eller smør og lidt eddike, olie og æggeblomme eller en helt tredje kombination – forene sig i en for øjet fuldkommen harmonisk blanding. Eller måske har du netop prøvet, men det endte i en skilt sauce, som aldrig ville samle sig igen, og siden har du ladet andre om emulsionerne.

I infografikkerne vedhæftet denne side giver jeg dig en visuel guide til, hvordan du laver emulsioner, og hvordan du skal bære dig langsomt ad, så du ikke ender med en skilt dressing eller sauce.

Jeg viser dig også, hvordan det ikke er helt ligegyldigt, hvilket køkkenredskab du griber fat i, alt afhængigt af hvilken tekstur du gerne vil ende ud med. Skal din mayonnaise fx være tyk og fast eller må den gerne være lind?

Plakater til dit madkundskabslokale

Grafik: Maria Fast Lindegaard

Infografikkerne kan downloades som pdf'er vedhæftet denne side, printes ud i A3 eller større og hænges op som plakater i skolens madkundskabslokale.

I undervisningen kan grafikkerne danne grundlag for en eksperimenterende og sansende læren om emulsioner i madlavningen.

Lad fx eleverne eller de studerende lave tre forskellige mayonnaiser ved henholdsvis at bruge et piskeris, en håndmixer og en stavblender, og tal derefter om redskabernes betydning for det endelige resultat, smagsoplevelsen og mundfølelsen ved de forskellige emulsioner.

 

Forløb til fysik/kemi og matematik:

Er du lærer i fysik/kemi eller matematik, så prøv også forløbet Emulsioner: Mellem vand og fedt udviklet af gastrofysiker Morten Christensen.

 

Omtalt i artiklen

Projektmedarbejder

Maria Fast Lindegaard er projektmedarbejder på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen ved Professionshøjskolen Absalon, Sorø.

Hun arbejder med at udvikle undervisningsmateriale til e-læring om smag og måltider.