Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Gartneriets grønne høst
    Foto: Anne Bech

Du er her

Gartneriet - madkundskab og fysik/kemi fra jord til bord

Søger...

Nyhed om undervisning Nyt initiativ på Brøndbyøster Skole giver eleverne mulighed for at supplere deres faglige viden fra undervisningen med det praktiske ude i deres nye gartneri. Lærer Anne Bech fortæller om initiativet.

Gartneriet på Brøndbyøster Skole er en stor succes, der tog sit spæde spadestik i 2019, da det obligatoriske to-års-valgfag for 7.-8.klasse MADVÆRK blev en realitet. Formålet med Gartneriet var at skabe en tydelig forbindelse fra “jord til bord” og være en del af det udvidede faglokale sammen med skolekøkkenet og fysik/kemi. 

Gartneriet kunne etableres i en atriumgård, der ikke rigtig blev brugt til noget, og efter vores mange planlægningsmøder, skitsetegninger og et stort engagement, var de første højbede på plads. Fra ledelsens side var der stor opbakning og en økonomi, der gjorde at Gartneriet på kort tid kunne se ud af noget med bl.a. bærbuske og krydderurter i stor stil. 

Corona ændrede planerne 

Eleverne på MADVÆRK var med til at planlægge, hvad der skulle dyrkes i højbedene for sæsonen 2021, og alt var sådan set klar til at de kunne tage ejerskab og plante og så. 

Desværre satte corona en stopper for dette, da vi i foråret ikke måtte blande elever fra forskellige klasser, som valgholdene jo er. Derfor fulgte vi to lærere i faget elevernes anvisninger og fik forspiret, sået og plantet, så Gartneriet for alvor kunne komme i gang. 

Gartneriet snart klar til en ny sæson

Denne sommer har vi høstet i stor stil. Vi har haft en forrygende tomathøst fra tomatplanter i kapilærkasser, chili, peberfrugt, jordskokker, flere slags kartofler, porrer, flere slags kål, squash, butternutsquash, ærter og bønner. 

Solbær, blåbær, brombær, stikkelsbær og jordbær. 

Diverse krydderurter og ikke mindst masser af spiselige blomster. 

Eleverne har duftet, høstet, syltet, tørret, smagt og bagt… for det er blevet til smukke glas med henkogte tomater, syltede jordskokker, solbærsyltetøj, kryddersalt og - sukker samt de flotteste rustikke brød med grønt og blomster fra Gartneriet. 

Nu har vi gjort klar for vinteren, lagt blomsterløg i højbede, sat hvidløg, fejet og ryddet op, så en ny sæson bare kan komme an. Det næste projekt bliver at sætte QR-skilte ved krydderurterne, bærbuskene mv. så eleverne og Gartneriets gæster kan scanne koden og få ny og spændende viden om planterne. På den måde optimeres elevernes faglige viden og Gartneriet tilføres endnu en faglig dimension. Perfekt og til stor glæde og inspiration for os alle.

Omtalt i artiklen

Lærer

Anne Bech er skolelærer og smagsambassadør i Smag for Livet, hvor hun gennem flere år har været lærer for en "smagsklasse" på mellemtrinet og siden udskolingen ved Brøndbyøster Skole. Her har hun udviklet og gennemført undervisning om og gennem smag i fagene dansk, madkundskab og natur/teknologi, mens Smag for Livets pædagogiske forskere har fulgt med. Anne Bech er nu lærer for en klasse på 9. årgang.

Anne Bech er udnævnt til smagsambassadør for sit arbejde med eleverne.