Akademiet, som for nylig har fejret sit 50-års jubilæum, er en forening af personer, som arbejder for at fremme mad- og måltidskulturen i Danmark. Det sker uafhængigt af kommercielle interesser, offentlige institutioner og fagorganisationer. Det Danske Gastronomiske Akademi står bl.a. som udgiver af Gastronomisk Leksikon, som beskriver ord og begreber fra madkulturen.
– Akademiets medlemskreds repræsenterer et meget bredt spektrum af viden om gastronomi. Det vil vi fremover udnytte mere målrettet med en række interne og udadvendte temamøder om gastronomien i Danmark. Vi vil også arbejde for at udbrede viden om kogekunst, måltider og madkultur – og fremme kvaliteten af disse områder, siger Ole G. Mouritsen i forbindelse med udnævnelsen.
Ole G. Mouritsen er professor i biofysik ved Syddansk Universitet. Hans forskning har fokus på fedtstoffer, membraner og gastrofysik. Han har modtaget en række danske og internationale priser for sin forskning og forskningskommunikation, fx mad+medier prisen 2013 for akademisk madformidling.
Mouritsen er leder af Smag forLivet, et formidlingscenter om smag støttet af Nordea-fonden. Han er i sin fritid interesseret i videnskaben bag maden og arbejder i den forbindelse sammen med kokke. Han har skrevet en lang række artikler og bøger om gastronomiske emner, fx Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed (2009); Tang. Grøntsager fra havet (2009), Umami. Gourmetaben og den femte smag (2011) og Fornemmelse for smag (udkommer efterår 2015).
Om det Danske Gastronomiske Akademi:
http://gastronomisk-akademi.dk
For yderligere informationer, kontakt:
Professor Ole G. Mouritsen, ole.mouritsen [at] food.ku.dk, tlf. 6550 3528/3506
Kommunikationsmedarbejder Eva Rymann Hansen, evarh [at] sdu.dk, tlf. 93 50 7071
Omtalt i artiklen
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.
Tidligere var han i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet.
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang og grøntsager.