Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Foto: Docfilm for Smag for Livet
    Foto: Docfilm for Smag for Livet

Du er her

Bliv mere bevidst om din smag: Sæt ord på dine sansninger

Søger...

Køkkentip Når man skal lave mad til andre, bliver det særlig vigtigt at kende sin egen smag og at kunne beskrive den i ord

Det er utrolig svært at sætte ord på, hvad vi sanser, når vi spiser. Vi har et meget mangelfuldt sprog og en meget sparsom italesættelse.

Prøv at beskrive et måltid som du selv godt kunne lide. Du vil sikkert kunne huske hovedelementet: Hvilket kødstykke indgik i retten? Var det mørt og var retten tilpas saltet, tilsmagt?

Her begynder de fleste at tænke på andre faktorer, som gjorde det til et god oplevelse. Man var sammen med gode venner, det var i hyggelige omgivelser og en dejlig stemning.

Det er vigtigt at blive mere bevidst om egne sanser og kunne sætte ord på, således at man bliver i stand til at udtrykke sin egen helt personlige smag, sine ønsker og behov til mad og måltider. Således at den, der skal lave mad til andre, bliver mere oplyst og bevidst om særlige ønsker, så måltidet bliver spist med stor fornøjelse og nydelse.

Omtalt i artiklen

Konst. direktør, souschef, kok, cand.scient.

Fokusområde: Håndværk

Kenneth Højgaard er konstitueret direktør for Københavns Madhus. Han er uddannet kok og levnedsmiddelkandidat. Siden 2007 har han som kulinarisk iværksætter været med til at udvikle skolemadskonceptet EAT.

Lektor, cand.brom, projektleder

Anette Kamuk var medlem af Smag for Livets centerledelse i 2014-2018.

Anette Kamuk er lektor og projektleder på Ernæring- og Sundhedsuddannelsen ved Professionshøjskolen Absalon. Hun har særlig ekspertise i fødevarer og måltider, fødevaresikkerhed, sensorik, mikrobiologi, produktudvikling og innovation.