VideoMaterialeFakta om smag
Umami, sødme og god mundfølelse er nøgler til at gøre grøntsager lige så spændende at spise som kød. Professor Ole G. Mouritsen tager os med ind i madens videnskab og ser...
VideoMaterialeFakta om smag
Optagelse af et engelsksproget foredrag med Ole G. Mouritsen om smag som drivkraft for den grønne omstilling
I sensommeren 2022 gav...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Kokumi er ikke en selvstændig smag, men forbindes med smagsforstærkning og velsmag og har derfor et vist overlap med umami.
Kokumi er...
PodcastMaterialeFakta om smag
Smagslågen, der begyndte som en podcastserie i december, fortsætter nu med fokus på fermentering.
Udviklingskonsulent på Hotel- og Restaurantskolen Johanne Hvelplund vil...
VideoMaterialeFakta om smag
Smagen spiller en afgørende rolle for den grønne omstilling af vores madvaner, siger professor Ole G. Mouritsen. Så hvordan griber man det an?...
PodcastMaterialeFakta om smag
I denne "Klimakrøller"-podcast giver Ole G. Mouritsen to løsninger til grøn omstilling i dit køkken. Lyt med.
Hvis det er svært at spise...
PodcastMaterialeFakta om smag
Dette afsnit handler om fiskesauce, som også kaldes garum, hvis man vender sig mod antikkens Grækenland eller Rom.
Fiskesauce frembringes...
VideoMaterialeFakta om smag
Hvad er hemmeligheden bag umami, og hvordan får man maksimal velsmag i sin mad, f.eks. grønne retter? Det giver professor Ole G. Mouritsen en række svar på i denne video....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Den japanske koji kan gøre bitre grøntsager til en himmerigsmundfuld. Læg f.eks. kål med koji i køleskabet et par dage og oplev trylleriet....
VideoMaterialeFakta om smag
Professor Ole G. Mouritsen om den holdbare vej til at spise mere grønt: Skru op for umami og en spændende mundfølelse.
Planter, svampe og...
VideoMaterialeFakta om smag
:
Her er fem korte film om grundsmagene - surt, sødt, umami, salt og bittert - og en sjette film om stærk smag.
Du kan se filmene i den...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
At skaffe sund, nærende og bæredygtig kost til 10 mia. mennesker i 2050 kan kun lade sig gøre, hvis vi spiser meget mere grønt. Skal vi lykkes med det, må den plantebaserede mad...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Umami er japansk og betyder "det lækreste af det lækre".
Umami er en grundsmag ligesom surt, salt, sødt og bittert, men den kan være...
VideoMaterialeFakta om smag
Fermentering kendes over hele verden i forskellige afskygninger. Smag for Livets leder, Ole G. Mouritsen, og den tasmanske fermenteringsekspert Adam James deler ud af deres...
VideoMaterialeFakta om smag
Kan du lide ansjoser? Smagspanelet fra TV-Glad tager udfordringen op.
Ansjos er en fisk, der skiller vandene, når det gælder smagen....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Hvorfor har vi så svært ved at fortære 600 gram grønt om dagen? Og hvad skal vi gøre ved det? Svarene findes i vores evolutionshistorie og i selve planternes biologi...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Tang findes i havene over hele verden og har mange muligheder både i køkkenet og i fødevareindustrien. Men vi spiser sjældent tang, for vi ved for lidt om, hvordan den kommer...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Mono-natriumglutamat (MSG) natriumsaltet af aminosyren glutaminsyre. MSG, som også kaldes ‘det tredje krydderi,’ har umami-smag. Findes...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
En grundsmag er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage. De fem grundsmage, som mennesket er i stand til at skelne, er...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Japansk udtryk for fond (dashi = kogt ekstrakt) fremstillet som et ekstrakt af tang (konbu) og bonito fiskeflager (katsuobushi). Dashi...