Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

 • Risalamanden kan laves med bønner i stedet for mandler. Foto: Jonas Drotner Mouritsen
  Risalamanden kan laves med bønner i stedet for mandler. Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Du er her

Risalabønner - en klassisk juledessert lavet på hvide bønner

Søger...

Opskrift Julen skal helst smage, som den plejer. Men du kan godt eksperimentere med ingredienserne og få den velkendte fine smag af jul frem. For eksempel kan hvide bønner erstatte mandlerne i din risalamande.

Den søde grød hører julen til, men det behøver hverken at være i form af varm risengrød med sukker, kanel og smørklat eller en traditionel kold risalamande. Hvad med en dessert lavet af risotto-ris og hvide bønner (flageolet-bønner)? Vi kunne kalde denne dessert "risalaflageolet" eller simpelthen "risalabønner".

Ved at koge bønnerne med lidt calciumklorid (non-oxal) bliver de faste som mandler, og de kan derefter hakkes og lægges i risengrøden. Bønnerne giver da en mundfølelse, som vanskeligt kan skelnes fra mandler. Vi kan ovenikøbet tilføre lidt smag af mandler ved at koge bønnerne i lidt benzaldehyd eller mandelessens.

Grød:

 • 100 g gode risottoris
 • 50 g sukker
 • 5 dl sødmælk
 • 2½ dl piskefløde + 2½ dl til flødeskum
 • 1 stang vanilje

Fremgangsmåde:

 1. Skyl risottorisene helt rene i rindende koldt vand indtil vandet er klart.
 2. Bring risene i kog i 1½ dl vand og lad dem simre i ca. 5 minutter til vandet er kogt næsten væk.
 3. Bland mælk og fløde og tilsæt blandingen langsomt til risene under omrøring, mens risene koger op igen.
 4. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud i sukkeret og læg både korn og den halve stang i gryden sammen med en knivspids salt.
 5. Lad grøden simre i ca. 30 minutter og rør i den indimellem – der må gerne være lidt kerne tilbage i risene, når de er færdige.
 6. Sæt den færdige grød til afkøling i køleskab – dæk med film, så den ikke danner skorpe.

Vaniljebønner:

 • 1 dl små, hvide bønner (flageoletbønner)
 • 5 dl vand + 1½ dl vand
 • ½ vaniljestang
 • 1 spsk. sukker
 • 1 knivspids salt
 • 1 g calciumklorid
 • 1-2 dråber benzaldehyd (evt. mandelessens)

Fremgangsmåde:

Udblød bønnerne dagen før i koldt vand.
Bring bønnerne i kog med 5 dl vand, flæk en vaniljestang, skrab kornene ud i sukkeret og put det hele i gryden.
Tilsæt calciumklorid og lad bønnerne koge i ca. 1 time ved svag varme uden låg. Rør i dem ind imellem, så sukkeret ikke sætter sig. Bønnerne er færdige, når alt vandet er kogt væk og de er let glaserede.

Anretning:

Hak bønnerne groft (gem en enkelt!) og smag dem til med benzaldehyd eller mandelsessens og vend dem i risene. Pisk fløden let og vend skummet forsigtigt i den stuetempererede bønnerisengrød.
Anret smukt i en skål – husk at komme den hele bønne i og hav en gave klar til den heldige. Server kirsebærsauce eller råsyltede brombær til.

 

Omtalt i artiklen

Restauratør og køkkenchef

Klavs Styrbæk er kok. Sammen med sin hustru, Pia Styrbæk, driver han STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.

I Smag for Livet har Klavs og Pia Styrbæk bl.a. udviklet og afprøvet undervisningsmaterialer og deltaget ved en række events om smag.

Klavs Styrbæk har desuden arbejdet tæt sammen med Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om en række bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tsukemono og traditionel dansk julemad. Forskellige uddrag fra bøgerne er tilgængelige på Smag for Livets hjemmeside.

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).